Identiteitsfraude

10 tips tegen identiteitsfraude

Algemeen
Er is sprake van identiteitsfraude wanneer iemand op illegale wijze gebruik maakt van uw persoonsgegevens. Ook is er sprake van identiteitsfraude wanneer u ermee instemt dat iemand anders zich voor u uitgeeft.

Misbruik van persoonsgegevens
Fraudeurs kunnen met uw persoonsgegevens diensten en producten verkrijgen op uw naam. Zo kan het zijn dat uw gegevens worden gebruikt om een bankrekening te openen of aankopen te doen via het internet doormiddel van een creditcard.

10 tips tegen identiteitsfraude

  1. Geef aan de telefoon geen informatie over bankrekening en andere ‘gevoelige’ zaken als vreemde personen hierom vragen.
  2. Geef bij een verhuizing uw nieuwe adres onmiddellijk door aan uw bank, creditcardmaatschappij of aan andere instanties waar u diensten vanaf neemt. Bi voorkeur kunt u het beste uw post een jaar lang doorsturen naar uw nieuwe adres
  3. Houd uw creditcard altijd nauwlettend in de gaten als u iets moet afrekenen of als u deze bijvoorbeeld moet afgeven bij een hotel
  4. Neem zo min mogelijk privacy gevoelige informatie zoals bankpassen en creditcards mee in uw portemonnee.
  5. Vernietig thuis en eventueel op het werk privacygevoelige informatie waarvan u niet wilt dat anderen die lezen.
  6. Bewaar privacygevoelig informatie zoals uw paspoort, rijbewijs, bankrekeningoverzichten of rekeningen in een kluis
  7. Heeft u het gevoel dat uw post gestolen wordt of dat deze naar een ander adres wordt gestuurd zonder dat u daar toestemming voor heeft gegeven, neem dan direct contact op met TNT Post Business Service, tel (076) 527 27 27.
  8. Onderneem actie als periodieke rekeningen te laat of niet binnenkomen.
  9. Zorg wanneer u een gemeenschappelijk afleverpunt (appartement- of bedrijfsgebouw) heeft voor de post; dat de post in een goed afsluitbare brievenbus terechtkomt.
  10. Wees alert met het delen van telefoonnummers, afbeeldingen van uw huis, werkplaats, of school, uw adres en andere persoonlijke gegevens op Sociale Media zoals: Facebook, Twitter en Hyves.