Hoe verwijder ik mijn BKR codering?

Geen lening meer bij huurschuld

Kunt u de huur – of energierekening niet meer betalen, dan hoeft u ook niet meer aan te kloppen bij een bank of andere kredietverstrekker. Dit jaar wordt er een proef gestart waarbij betalingsachterstanden worden opgeslagen in een landelijk systeem,  aldus de Nederlandse Vereniging Schuldhulpverlening (NVVK)

Consumenten die kampen met betalingsverplichtingen zoals de huur of lopende schuldregelingen worden geregistreerd in het Landelijk Informatiesysteem Schulden ( LIS).

Gedragscode
Wanneer een consument een nieuwe lening afsluit of iets koopt op afbetaling, wordt zij gevraagd om informatie uit het LIS prijs te geven aan de kredietverlener, aldus NVVK-voorzitter Joke de Kock. “Als de consument toestemming geeft, ziet de kredietverlener of de consument nog in staat is om schulden af te betalen.”

Indien banken en kredietverleners niet de mogelijkheid hebben om gegevens uit het LIS te halen, of als in beeld komt dat een consument niet meer aan haar betalingsverplichtingen kan voldoen, gaat er een streep door de lening. “Banken en kredietverleners hebben in een gedragscode staan dat ze alleen verantwoord willen lenen”, aldus de Kock.

Proef
Al eerder werd getracht om het LIS systeem in werking te brengen, echter hield het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) dit tegen. Nu zij wel achter het plan staat, moet het eerst worden uitgevoerd.

 Bij de proef worden niet alle betalingsachterstanden in het LIS systeem geregistreerd. Momenteel gaat het onder andere over huur- en hypotheekachterstanden, leningen bij gemeenten, thuiswinkelbedrijven en achterstanden op energierekeningen. Telefoonrekeningen worden tijdens de proef niet in het LIS opgeslagen, aldus de NVVK.