bkr logo

Geld lenen zonder BKR?

Bureau Krediet Registratie

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) is een instelling in Nederland. Zij maakt een dossier aan, van ieder persoon die krediet heeft afgesloten. Dit dossier wordt ook wel het Centraal Krediet informatiesysteem genoemd (CKI) Het dossier omvat informatie over verstrekte leningen, maar ook over creditcards en debet noteringen op betaalrekeningen.

Veel telecombedrijven werken samen met he BKR. Van mensen die een telefoonabonnement hebben afgesloten, wordt een dossier bijgehouden. In dit dossier wordt het verleende krediet vastgelegd, maar daarnaast ook betalingsachterstanden.

Bijna 11 miljoen mensen in Nederland hebben een BKR notering. De BKR heeft als doel, om de kredietwaardigheid van mensen te beoordelen die een lening willen aanvragen. In negen van de tien gevallen, verleent een kredietverstrekker geen lening omdat er sprake is van een betalingsachterstand en een BKR notering.

Het BKR dient als maatschappelijk waarborg voor consumenten en bedrijven. Voor consumenten in de zin dat zij niet overmatig lenen, en voor bedrijven dat zij verstrekte leningen ook weer terugbetaalt krijgen. Elk jaar komen er ongeveer 1 miljoen nieuwe kredieten binnen bij het BKR. Zij bewaart de gegevens tot 5 jaar na afloop van het contract.
Hypotheken zijn hier een uitzondering op de regel. Deze worden namelijk niet geregistreerd tenzij de geldlener niet op tijd terugbetaald.

Wat houdt een BKR Codering in?

In Tiel, waar het Bureau Krediet Registratie is gevestigd, worden de betalingsverplichtingen alle consumenten opgeslagen in een centrale systeem. Zij verwijdert een BKR registratie, vijf jaar na de beëindiging van een lening of telefoonabonnement.

Wanneer er sprake is van een registratie zegt dit feitelijk nog niets over het betaalgedrag van een consument. Het overgrote deel, ongeveer 94% van de consumenten komt haar betalingsverplichtingen op tijd na. Het overige deel 6% heeft hier moeite mee. Deze consumenten worden hiervan op de hoogte gesteld, waarna een notering volgt bij het BKR.

Welke codes gebruikt het BKR?

Het BKR maakt gebruik van codes wanneer er sprake is van een betalingsachterstand. We spreken van een A code als er een betalingsachterstand is. Daarnaast wordt de H code gebruikt om aan te duiden een betalingsachterstand is ingehaald. Deze code wordt alleen toegepast op lopende leningen, en wordt aan het einde van de looptijd verwijderd.

Het is verder goed om te weten dat een A code feitelijk niets zegt over het geleende bedrag en de achterstand op de lening. Echter moet u niet vergeten dat de codering 5 jaar blijft staan na afloop van de lening. Dit kan ervoor zorgen dat een nieuwe lening moeizaam verloopt.

Kan ik geld lenen zonder BKR?

Uit het bovenstaande artikel blijkt dat geld lenen zonder een BKR toetsing ondenkbaar is, toch zijn er kredietverstrekkers die wel geld lenen. Als er geen BKR toetsing plaatsvindt, dan kunt u ervan uitgaan dat de lening duurder is dan als er wel BKR toetsing wordt gedaan. In het eerste geval heeft de kredietverstrekker minder zekerheid, en in het tweede geval méér.

Het is altijd goed om offertes aan te vragen bij verschillende kredietverstrekkers. U kunt de offertes met elkaar vergelijken en bekijken wat het voordeligste voor u is. Haast en spoed is zelden goed. Leen dus nooit te snel, maar zet eerst alle mogelijke opties op een rijtje.

Waar vind ik een kredietverstrekker die mij geld wil lenen zonder BKR toetsing?
U kunt via de volgende sites vrijblijvend een offerte aanvragen:

Cashbob.nl –  lenen tot 750 euro.

Een gedachte over “Geld lenen zonder BKR?”

Reacties zijn gesloten.