Hoe verwijder ik mijn BKR codering?

Hoe verwijder ik mijn BKR?

Algemeen
Voor het verwijderen van uw BKR codering zijn een aantal stappen nodig die in dit artikel worden uitgelegd. Na het lezen van dit artikel weet u direct of er mogelijkheden voor u zijn om uw BKR codering(en) te verwijderen. Er zijn namelijk altijd situaties waarbij het lastig of niet mogelijk is.

Stap 1
Ten eerste is het belangrijk om te weten hoeveel en welke BKR coderingen u heeft. U kunt deze gegevens opvragen bij het Bureau voor Krediet Registratie (BKR). De kosten hiervan bedragen 4,50 euro. Ook kunt u dit formulier, tegen dezelfde kosten, opvragen bij elk willekeurige bank in Nederland.

Stap 2
Bureau voor Krediet Registratie stuurt u schriftelijk binnen twee weken een overzicht, met uw actuele BKR codering(en). Aan de hand van dit overzicht kunt u bepalen of de coderingen kloppen. Financiële Dienstverleners kunnen fouten maken. Het kan zijn dat u ten onrechte een BKR codering heeft, die nooit of al tijden geleden verwijderd had moeten zijn. Als dit zo is kunt u verzoek indienen om de BKR codering(en) te verwijderen. Hiervoor kunt u afgezien van uw situatie, de volgende redenen gebruiken:

  • U heeft te maken gehad met bijzondere persoonlijke omstandigheden;
  • U heeft terechte redenen gehad om de vordering niet te betalen;
  • U heeft te maken gehad met overmacht, dus buiten uw schuld om door derden;
  • U heeft nooit te horen gekregen dat uw BKR werd geregistreerd of de mogelijkheid daartoe;
  • Uw betalingsachterstand was van korte termijn of was aan de geringe kant.

Stap 3
Zoek contact met de financiële instellingen die u bij het Bureau voor Krediet Registratie hebben laten registeren. Dit kunt u schriftelijk volstaan. Het is belangrijk om in de brief aan te geven waarom u het niet eens bent met uw BKR codering en uiteraard doet u verzoek om de BKR codering te verwijderen. U dient in elk geval in afzienbare tijd antwoord te krijgen van de financiële instellingen die u hebt geschreven.

Stap 4
Indien de financiële instellingen die u hebt geschreven niet willen ingaan op uw verzoek, kunt u naar de Geschillencommissie BKR stappen en of naar de Rechtbank. Indien u dit lastig vindt kun u hiervoor bijvoorbeeld een jurist inschakelen. Daarnaast kunt u ook eerst via het internet op zoek gaan naar instanties die gespecialiseerd zijn om BKR coderingen te verwijderen. Als advies raden we u aan om instanties op te zoeken die telefonisch benaderbaar zijn in Nederland.

Natuurlijk kunnen er situaties zijn waarbij het onmogelijk is uw BKR codering te verwijderen, omdat deze bijvoorbeeld terecht is toegewezen. Deze zullen pas verwijdert worden nadat u alles volledig heeft betaald en de BKR notering is verjaard.