Belastingcontrole

Let op bobotaks bij relatiereizen naar sportevenementen!

De Belastingdienst let extra op reizen naar sportevenementen, zoals de Olympische Spelen. Wanneer een werkgever een dergelijke reis ( toegangskaarten, hotelovernachting, diner etc.) schenkt aan een werknemer of zakenrelatie, dan wordt dit gezien als loon in natura. Volgens de bobotaks moet hier belasting overheen betaald worden.

Indien de werkgever een reis schenkt aan een eigen werknemer, dan moet de werkgever de kosten bij het loon optellen. Bij een zakenrelatie kan er gekozen worden voor een eindheffing, dit ligt op 75%. Dit is fors, maar als de Belastingdienst een naheffing met boete oplegt, valt dit ongetwijfeld hoger uit.

In 2004 is er een toezegging gedaan, waarbij werd aangenomen dat aan relaties verstrekte reizen voor 50% als zakenreis mogen volstaan. Indien een werkgever zo min mogelijk belasting wil betalen, dan is het organiseren van een zakelijk programma een passende oplossing. Hierbij dient u te denken aan bedrijfsbezoeken en of het bijwonen van lezingen. Een zakelijk programma dient wel in alle ernst georganiseerd te worden, de bewijzen moeten aantoonbaar op papier zijn.

Indien de reiziger geen bron van inkomen heeft waar de reis onder valt, dan kan deze ook niet belast worden.