Rood staan

Rood staan

Algemeen
Rood staan is voor de meeste mensen een aparte vorm van geld lenen. Bijna niemand houd ervan om vrijwillig rood te staan. Maar toch lenen bijna alle Nederlanders voor ruim 8 miljard per jaar in het rood. U kunt in de meeste gevallen voor maar een klein bedrag in het rood staan, maar als u voor wat grotere bedragen in het rood wilt staan moet u dit in alle gevallen overleggen met uw eigen bank. Dit wordt meestal een kredietlimiet genoemd. Een kredietlimiet is een maximale tekort van wat u mag hebben op uw eigen rekening.

Hoe het rood staan werkt
U heeft het niet snel door, maar voordat u het weet staat u in het rood. Dat komt meestal door de maandelijkse incasso’s, of door onverwachte uitgaven. Als u meer geld uitgeeft dan wat u werkelijk op uw rekening staat komt u dus in het rood te staan. Rood staan is ook een soort lenen. Het tekort wat u op uw rekening hebt moet natuurlijk worden aangevuld. Dit gebeurt door uw eigen bank.

Een hoge rente door het rood staan
Doordat u betaalt met het geld wat u eigenlijk niet heeft is het rood staan een slechte financieringsvorm. Veel mensen staan bewust in het rood, maar het word echt aangeraden om dit absoluut niet te doen, omdat de banken en kredietverstrekkers hele hoge bedragen vragen bij de rentes van het rood staan. De banken en kredietverstrekkers vragen de hoge rentes omdat ze niet voortdurend borg willen staan voor iedereen met een uitbundig koopgedrag. Wanneer u in het rood staat krijgt u meestal van de bank of kredietverstrekker een bericht met daarin de mededeling om zo snel mogelijk weer een positief bedrag op uw rekening te krijgen. Dit scheelt namelijk een hoop geld voor u en voor de bank of kredietverstrekker.

De voordelen & de nadelen van het rood staan
Er zijn eigenlijk helemaal geen voordelen van het rood staan, de enige reden kan zijn dat u maandelijks wat meer geld heeft om uit te geven.Bij andere leningen is dit onmogelijk omdat je dan altijd maandelijks moet terug betalen. De nadelen van rood staan zijn, dat het erg duur is ook als u maar voor een heel erg klein bedrag in het rood staat. Wat het bedrag ook is de rente blijft enorm hoog. De banken en kredietverstrekkers moeten alle kosten zelf betalen voor iedereen die in het rood staat. Daarom moet u een hoge rente betalen omdat anders de banken en kredietverstrekkers in de problemen komen.