10 leen tips

Tien leentips

Leentip 1 Bepaal wat u kunt lenen
Het is erg belangrijk om hiervoor uw maandlasten in kaart te brengen en te bepalen welke maandlasten u zonder problemen kunt voldoen. NIBUD biedt consumenten hier informatie over op haar website.

Leentip 2 Vergelijk leensoorten
Er zijn talloze leensoorten, denk hierbij aan een onderhandse lening of een persoonlijke lening. Het is dus erg belangrijk om te bepalen welke voor- en nadelen hier aan verbonden zijn.

Leentip 3 Vergelijk leenaanbieders
Via het internet kunt eenvoudig leenaanbieders met elkaar vergelijken daarnaast kunt u dit ook via uw eigen bank laten doen.

Leentip 4 Bekijk de doorlooptijd
Een lening waarbij 3 tot 4% aan rente wordt betaald is vrij aan de lage kant. Lees daarom goed de voorwaarden door. Het kan best zijn dat dit rente percentage betrekking heeft voor een korte periode.

Leentip 5 Vervroegd aflossen
In de voorwaarden kunt u lezen of het mogelijk is om vervroegd af te lossen. Het kan goed mogelijk zijn dat u een boetetarief dient te betalen als u vervroegd wilt aflossen.

Leentip 6 Check uw BKR
Voorkom  verrassingen en check uw kredietwaardigheid bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).

Leentip 7 Bepaal of u extra producten wilt afsluiten
Doorgaans worden bij goedkope leningen andere verplichte producten aangeboden zoals een overlijdensverzekering of een levensverzekering.

Leentip 8 Check of de leenaanbieder een vergunning heeft.
Via de Autoriteit Financiële Markten kunt u checken of de leenaanbieder een vergunning heeft en dus bevoegd is om geld uit te lenen. Hiermee kunt u een hoop teleurstellingen voorkomen.

Leentip 9 Trek aan de bel bij aflosproblemen
Kunt u niet meer aflossen volgens uw leenovereenkomst? Dan kunt hiervoor bij verschillende instanties terecht zoals het Nibud, de Sociale Zaken van uw plaatselijke gemeente of de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVV).

Leentip 10 Denk realistisch na
Bij sommige banken kunt u 3% rente ontvangen als u geld spaart. Is het dan reëel om een lening af te sluiten tegen een rente van 3%.